Det er sjelden norsk dokumentarfilm har fått så mye internasjonal oppmerksomhet som i år, og nå er begge filmene spådd av Indiewire som «frontrunners» til Oscar-shortlisten.

Sammen med EVP of acquisitions and production i Neon Jeff Deutchman forteller produsentene Ingvil Giske (Kunstneren og tyven) og Anita Rehoff Larsen (Gunda) om denne spennende reisen.

Filmen Kunstneren og tyven av Benjamin Ree har skapt bølger både hjemme og ute med sin sterke skildring av et uvanlig vennskap mellom en kunstner og tyven som stjeler et av hennes kunstverker. Filmen har vunnet en rekke prestisjefulle priser, deriblant Special Jury Award for Creative Storytelling under Sundance filmfestival samt publikumsprisen på London Film Festival.

Filmen ‘Gunda’ av Victor Kossakovsky ble en av de store «snakkisene» da den hadde sin verdenspremiere på Berlinalen. Filmen ble overrøst med strålende kritikker. Filmen vant publikumsprisen under Hamburg Film festival, og er nominert til den prestisjefulle European Film Awards. Joaquin Phoenix, som er en forkjemper for dyrs rettigheter, ble så begeistret for filmen at han gikk inn som eksekutiv produsent for den videre lanseringen.

Hvordan har veien til det amerikanske markedet vært, og hvilke nye muligheter har filmene fått med Neon på laget? Hva er en NEON film og hvordan passer «Kunstneren og tyven» og «Gunda» inn i NEON’s profil? Hvilke kvaliteter var det NEON så i filmene og hvilken strategi hadde de rundt distribusjon, også når pandemien slo ut og festivaler ble avlyst? 

Moderator: Klara Grunning, dokumentarfilmkonsulent NFI 

 

IG 2243 lowres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingvil Giske er produsent i Medieoperatørene, her har hun produsert filmer som Kunstneren og tyven, Flink pike og Dugma - the Button. Hun er også opptatt av dokumentarfilm for barn og unge, og sammen med Mari Monrad Vistven produserer hun nå Line Hatlands Bortebane som får premiere på norske kinoer våren 2021. 

 Unknown

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sant & Usant ble etablert i 2006, og har markert seg som en betydelig aktør innen nordisk og europeisk dokumentarfilm med filmer av etablerte filmskapere så vel som nye stemmer. Sant & Usant fokuserer på visuelt sterke og nyskapende filmer, samt filmer som løfter fram underrepresenterte grupper. Selskapets filmer har vunnet priser på viktige festivaler som Hot Docs, IDFA, Sheffield Doc/Fest og CPH:DOX.

Anita Rehoff Larsen har produsert filmer for norske og internasjonale regissører siden 2010, og er medeier av Sant & Usant sammen med produsent og regissør Tone Grøttjord-Glenne. Sant & usant har produsert prisvinnende filmer som EXIT (regissør: Karen Winther), ALT DET JEG ER (regissør: Tone Grøttjord-Glenne), 69 MINUTTER AV 86 DAGER (Regissør: Egil Håskjold Larsen), DANS FOR LIVET (regissører: Erlend E. Mo) og JEG ER KUBA og MAIKOS DANS (Regi: Åse Svenheim Drivenes).  

Jeff 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Jeff Deutchman is EVP of Acquisitions and Production for NEON and has previously held senior positions at IFC Films and Paramount Pictures. Over the course of his career, he has championed and acquired an array of culturally indelible films from all over the world, including Bong Joon-ho’s Best Picture Oscar winner Parasite, Celine Sciamma’s Golden Globe-nominated Portrait of a Lady on Fire, Craig Gillespie’s Oscar winner I, Tonya, as well as non-fiction hits Cave of Forgotten Dreams, Three Identical Strangers, Apollo 11, and most recently, Alex Gibney’s Totally Under Control.