7 - 9 desember 2020 Solstrand Hotel & Bad

Filmen skildrer hva som skjedde når amerikanerne innledet den mest intense menneskejakten i moderne tid, på den tidligere presidenten i Irak, Saddam Hussein.

Filmskaper Halkawt Mustafa, som selv måtte flykte fra Husseins Irak, ønsket å fortelle om hvordan det var for Alaa å skjule Saddam Hussein, ikke hvordan amerikanerne klarte å fange ham: "I begynnelsen var det vanskelig for meg å forstå hvorfor Alaa valgte å gjemme Saddam Hussein. Hvorfor han risikerte hele familiens sikkerhet, for å skjule ham. Hvorfor kunne han ikke bare sagt til Saddam; ”Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg”. Men senere har jeg forstått at han ikke hadde noe valg. Jeg har brukt veldig mye tid sammen med Alaa for å gå dypt inn i hans personlighet og for å finne og se hans ”sjel”. Jeg har nå brukt så mye tid sammen med ham, at jeg ikke har flere spørsmål å stille – kun et brennende ønske om å fortelle hans historie."

I samtale med Per Christian Magnus, vil Halkawt Mustafa fortelle om hvordan prosjektet startet, hvordan han jobbet for å få tillit hos Alaa, og om hvordan begrepet "ære" blir viktig å forklare i filmen, som premiss for at seerne skal kunne sette seg inn i Alaa´s situasjon når presidenten plutselig blir hans gjest.

Bilde Hiding

HIDING SADDAM HUSSEIN 
Under Irak krigen, får en bonde fra Aldore en gjest, som må skjules for familie, venner og 150 000 amerikanere som jakter på han. Gjesten er Iraks president Saddam Hussein. HIDING SADDAM HUSSEIN er en film som skildrer hva som skjedde når amerikanerne innledet den mest intense menneskejakten i moderne tid, på den tidligere presidenten i Irak, Saddam Hussein. Dette er beretningen til en helt vanlig mann, som en kveld fikk besøk av Saddam. Bonden Alaa fra Aldore, ble i løpet av 235 dager Saddams livvakt, kokk, sjåfør, frisør, rådgiver og til slutt hans venn.

Dette er hans historie.

Halkawt Mustafa 0316 0100

 

 

Halkawt Mustafa er en norsk-kurdisk filmskaper. Han kom til Norge i 2000 med familien. I 2011 debuterte han med sin første spillefilm «Red Heart» og hans siste spillefilm, «EL Clásico», ble vist på en rekke festivaler og var en prisvinner på Tribeca Film Festival og ved Den norske filmfestivalen med to priser. Filmen ble også nominert som Irak sitt bidrag til Oscar som beste fremmedspråklige film i 2017.