7 - 9 desember 2020 Solstrand Hotel & Bad

JegVilBoIMittNavn

 

Da Lars Øymo ville lage film om forfatteren Tomas Espedal, var Tomas skeptisk. Men Lars dro på besøk og ble boende i to uker. Det ble starten på et filmprosjekt og et vennskap, og seks år senere hadde filmen «Jeg vil bo i mitt navn» premiere.

De to er fortsatt venner.

Så hva var premissene for at Tomas sa ja til å bli med på prosjektet, hva endret seg underveis, og ble filmen slik de begge ønsket? Tomas Espedal har brukt sitt eget liv i mange av bøkene sine, men hva er fiksjon, hva er virkelig, og er det egentlig så viktig hva som er hva?

I denne samtalen mellom filmskaper og karakter vil vi få høre om kunstneriske prosesser, om overskridelse av grenser, om sannhet og løgn, om virkelighet i litteraturen og fiksjon i dokumentaren og muligens om kunstens evne til å redde liv.

Moderator: Andreas Søfteland Milde 

 

 

 

 

Om filmen:  

Tomas Espedal skrev seg tidlig inn i bølgen av norske forfattere som trekker veksler på selvbiografiske elementer i romanene sine. I dokumentaren JEG VIL BO I MITT NAVN kommer vi nært på forfatteren som både forfatter og menneske, hvis en slik todeling er gyldig for tilfellet Espedal. Filmen følger Espedal gjennom livet og skrivingen, fra fotturer i de franske alpene og reiser til Gran Canaria og Provence til møter med den aldrende faren, alltid via skrivekjelleren i Bergen. JEG VIL BO I MITT NAVN er en film om det å gjøre et levd liv om til litteratur.

 Lars Erlend Tubaas Øymo

 

Lars Erlend Tubaas Øymo er en norsk dokumentarregissør og filmfotograf. JEG VIL BO I MITT NAVN er hans debut-film. Arbeidet med prosjektet tok 5 år og filmen hadde premiere på BIFF i 2018. Han er i tillegg filmfotograf på dokumentarfilmene IDAS DAGBOK, NATTA PAPPA HENTA OSS og MUNCH I HELVETE. 

 

TomasEspedal

 

Tomas Espedal er født i Bergen i 1961 og debuterte som forfatter i 1988. Han eksperimenter ofte med sjangeroverskridelser. I sine senere utgivelser skriver Espedal tett på eget liv og erfaringer samtidig som han utforsker forholdet mellom romanen og sjangere som essay, brev, dagbok, selvbiografi og reiseskildring. Espedal har vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris tre ganger, for Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv (2006), Imot kunsten (2009) og Bergeners (2013). Espedal ble tildelt Kritikerprisen og Gyldendalprisen i 2009 og fikk Brageprisen i 2011 for Imot naturen.