7 - 9 desember 2020 Solstrand Hotel & Bad

«Man forveksler ofte det som ser spontant ut i dokumentar-stil med sannhet. Jeg mener det er et blindspor å tro at skillet mellom fakta og fiksjon er avgjørende. Begge deler kan være løgnaktig, og dermed også sannferdig».

Dette sa Lene Berg i et intervju med Klassekampen.

I denne samtalen med Lene Berg vil vi vise klipp fra flere av hennes filmer og snakke om flytende grenser mellom fakta og fiksjon, hva som er sannhet og hvordan hybride formater kan åpne for nye perspektiver. Vi vil også diskutere den kunstnerdrevne filmens plass, hvordan den kan finansieres og hvilke alternative distribusjonskanaler og -metoder som finnes for kunstnerisk utfordrende filmer.  

 

LeneBerg

Lene Berg er utdannet filmskaper ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har siden debutfilmen En kvinnas huvud i 1997 regissert fire spillefilmer og en lang rekke kortere filmer. I dag bor og arbeider hun i Berlin og New York. Filmene til Lene Berg er vist ved mange av verdens sentrale steder for samtidskunst, som Veneziabiennalen, Transmediale i Berlin og Henie Onstad Kunstsenter.

Hun bruker ofte dokumentarisk materiale i filmene sine for å utfordre forestillinger rundt sannhet, hvordan sannhet er betinget og hvordan virkeligheten kan oppfattes annerledes gjennom et annet perspektiv. Hun har vært opptatt av spenningene mellom dokumentarisk stil og fiksjon, og mener at fiktive settinger kan skape en egen form for troverdighet og sannhet.
Lene Bergs siste film False Belief hadde premiere under Berlinalen 2019.