3 - 5 desember 2018 Solstrand Hotel & Bad

Velkommen til det niende Dokumentarkonventet på Solstrand - Norges største og viktigste samling for dokumentarfilmbransjen! 

Det siste tiåret har vi sett en mediebransje i sterk endring, der digitale plattformer utfordrer de tradisjonelle distribusjonskanalene og mye usikkerhet har vært knyttet til dette. Det er derfor gledelig å nå kunne konstatere at de nye aktørene ikke bare representerer en skummel endring, men også gir nye muligheter for dokumentarfilmen. De digitale strømmetjenestene har for lengst konstatert at det er dokumentarfilm folk vil se!

Samtidig utsetter de nye innholdsleverandørene og internasjonale strømmetjenestene de nasjonale allmennkringkasterne for sterk konkurranse, og dermed utfordres de som tradisjonelt sitter med redaktøransvar og finansiering av norskprodusert innhold og virkelighet. 

En av de viktigste kvalitetene ved dokumentaren er at den kan utfordre oss, som individer og som samfunn, ved å utvide og nyansere vårt verdensbilde. Enten det er gjennom den personlige historien om din far, en indisk guru og hans følgere eller den gravende filmen om internasjonal korrupsjon. Uavhengig av om vi lager dokumentar som er observerende eller subjektiv, personlig utleverende eller journalistisk gravende, skildrende eller kritisk, så er det balansen og nyanseringen som vil gi den det nivået som definerer den som vellykket. Det er noe vi trenger mer av i en tid der polarisering, politisk spenning og konflikt øker. 

På årets konvent retter vi derfor fokus på hvor stor og viktig dokumentarbransjen er og inviterer til nytt toppmøte for å fortsette debatten om hvilke utfordringer som finnes, men også hvilke nye muligheter som ligger foran oss. Vi ønsker å feire den norske dokumentaren, som de siste årene har oppnådd suksess og etterspørsel både internasjonalt og i Norge, hvor dokumentaren på kino lever i beste velgående. Vi legger vekt på hva vi har fått til, ser på nye muligheter og legger press på de vi mener må ta ansvar for at denne utviklingen kan fortsette og løftes over i den nye tiden. 

Vi får besøk av kollegaer fra inn og utland, fra USA og Skandinavia, som vil dele av erfaringer og problemstillinger de står midt oppe i. Vi diskuterer alt fra etikk og manusutvikling for serieformat til selskapsbygging og lansering i internasjonalt perspektiv. Vi får besøk av både nye og erfarne talenter for å presentere ferske prosjekter.  

Med andre ord: Kom for å bli inspirert, styrke samarbeidet og vær med i den politiske debatten for å øke synligheten av den norske dokumentarbransjen!

Programkomiteen 2018