11 - 13 desember 2017 Solstrand Hotel & Bad

- HVORDAN LØSER VI DETTE I SMÅ SELSKAPER?

Året etter "The Magnitsky act" ble tatt av plakaten i Grimstad, ble det avholdt et seminar under Kortfilmfestivalen om ytringsfrihet, cybersikkerhet og trusler fra private og statlige organisasjoner mot filmproduksjoner. Norsk filmforbund og Dokumentarkonventet følger opp tråden og spør hvordan vi i en bransje av frilansere og små selskaper kan bli bedre på å håndtere mer dagligdagse sikkerhets- og sårbarhetssituasjoner for filmskapere i opptak - i en ørken, et fjellområde, en metropol en konfliktsone - med begrenset språk og kulturkunnskap. Hva kan vi lære av hverandre, hvilke kurs og opplæring finnes - og er dette noe vi bør utvikle spesielt for dokumentarister? Egil Håskjold Larsen vil dele sine erfaringer fra opptakene til "69 minutter av 86 dager" med henblikk på sikkerheten for seg selv og kildene. Hvilke forhåndsregler og rutiner kan redusere sannsynlighet for og konsekvensen ved en uønsket hendelse? Vi får også besøk av Øystein Bogen som har lang fartstid som utenriksreporter for TV2 og står bak en rekke dokumentarfilmer. Hvordan håndterer man sikkerhetsarbeidet i de store organisasjonene, og hva kan vi lære av Norsk Journalistlags tilbud til frilansere? Spørsmål og innspill fra salen ønskes velkommen i siste del. 
Moderator: Jostein Brå Oksavik. 

 

OysteinBogen

Øystein Bogen har jobbet som utenriksreporter i TV2 siden 1995 og blant annet dekket mange krigs- og krisesituasjoner. Han har stått bak 16 dokumentarfilmer som er blitt sendt i Norge og internasjonalt og er forfatter av boka "Putin og jeg. Russlands vei fra håp til håpløshet" (2016). Han har mastergrad i sammenliknende politikk fra Universitetet i Bergen, har studert journalistikk ved University of Georgia (USA) og TV-produksjon ved UiB. Han har vært sterkt engasjert for at journalister skal få opplæring i sikkerhet og førstehjelp og har selv deltatt på flere kurs i SHR (Surviving hostile regions) og CAC (Conduct after Capture) i Storbritannia, Danmark og Norge. 

Egil Håskjold Larsen har studert fotografi ved Anadolu University i Eskisehir, Tyrkia og dokumentarfilm ved Høgskulen i Volda. Har siden endt utdanning jobbet som filmfotograf på flere dokumentarfilmer og serier, blant annet i samarbeid med regissører som Håvard Fossum og Victor Kossakovsky. Han har også jobbet på en rekke norske spillefilmer som Steadicamoperatør. I 2016 debuterte han som regissør sammen med Paul Tunge med dokumentaren AD ASTRA på Statens 129. Høstutstilling. «69 Minutter av 86 Dager» er hans første feature length dokumentar som nå er nominert til Amanda og har vunnet en rekke internasjonale priser og honorable mentions, blant annet på Sheffield Doc Fest og Hot Docs i Toronto, CPH:DOX og Docufest Kosovo.

Jostein Brå Oksavik er tilsatt i en deltidsstilling ved Norsk filmforbund med kurs og kompetanseutvikling, og har siden 2012 utviklet et tilbud om generell og fagspesifikk HMS opplæring for film og tv- bransjen. Dagens seanse er starten på å utvikle et eget kurs for sikkerhetsopplæring tilrettelagt dokumentarister. I tillegg til 20 års erfaring med filmfaglig arbeid, leverer Oksavik en masteroppgave om filmutvikling i disse dager. Undersøkelsen tematiserer filmens samfunnsoppdrag, kriterier og utøvelsen av kunstfaglig skjønn i filmutviklingsarbeid.